ana sayfa bize ulaşın hakkımızda üyelik site haritası         English ENGLISH
danışma kurulu gıda güvenliği dergisi bilimsel görüş ve raporlar haberler etkinlikler & projeler şehir efsaneleri efsa videoları sıkça sorulan sorular yararlı linkler
Banner


Sıkça Sorulan Sorular
Bakliyat

Açıkta satılan ürünler riskli midir?
Evet risklidir. Çünkü ürün tedariğinden tüketiciye ulaşıncaya kadar geçen süreçlerin hiçbirini takip etmek mümkün değildir.   yukarı...

Bakliyat ve pirinç paketlerinin altında tozlanma varsa ne yapılmalıdır?
O paketler alınmamalıdır. Bakliyat ve özellikle pirinç paketlerinin alt kısımlarında görülen tozlanma, ürünlerdeki kurtlanmanın ve pirinç biti oluşumunun göstergesidir. Tozlanmış ürünler tüketilmemelidir. yukarı...

Bakliyat ve pirinç saklanılan yerde kelebek ve kurt görüldüğünde ne yapılmalıdır?
Kelebek ve kurt görüldüğünde bütün ortamı temizlemek gerekir. Ürünlerin tüketilmemesi gerekir. yukarı...

Bakliyatlar nasıl saklanmalıdır?
Bütün bakliyatlar için bez torba en iyi saklama yöntemidir. Bakliyatın cam kavanozlarda saklanması önerilmez. yukarı...

Bakliyatta bakteri sorunu var mıdır?
Kuru bakliyatta bakteri sorunu görülmez. Bakteriler yaşayabilmek için neme gereksinim duyarlar, oysa adı üzerinde kuru bakliyatta nem oranı çok düşüktür. Ayrıca, kuru bakliyatın pişmesi için uzun süreler kaynatılması gerekir. Bakteriler ise 72 derece sıcaklıkta 15 dakika içinde tamamen ölürler. yukarı...

Et tüketimi fazla olmayan kişiler için bakliyat tüketimi yeterli olur mu?
İyi bir beslenme rejiminde her gıda maddesinin dengeli ve yeterli ölçülerde tüketimi önerilir. Bu konuyla ilgili beslenme uzmanına danışmanızı öneririz. yukarı...

Islatma suyunun kullanılması gıda güvenliği açısından riskli midir?
Nohut ve fasulye gibi bakliyatların ıslatma sularının yemeklerde kullanılması tavsiye edilmez. Islatma suyu mikroorganizma taşıma riskine sahiptir. yukarı...

Küflü taneler atıldıktan sonra gerisi kullanılabilir mi?
Hayır kullanılmamalıdır. Mantarların temiz görülen kısımlara da bulaşmış olma ihtimali çok yüksektir. yukarı...

Mercimek etin yerine tüketilebilir mi?
Hiçbir gıda maddesi bir başkasının yerine geçemez. İyi bir beslenme rejiminde her gıda maddesinin dengeli ve yeterli ölçülerde tüketimi önerilir. Bu konuyla ilgili beslenme uzmanına danışmanızı öneririz. yukarı...

Nohut ve fasulyelerde pişmeme sorunu neden kaynaklanıyor?
Bu rutubet kaynaklı bir sorundur. Ayrıca farklı yöre ve türlerin karıştırılması da pişmeme sorununa yol açabilir. yukarı...

Pirinç evlerde nasıl saklanmalı?

  • Pirinç evde bez torbada saklanmalıdır. Bez torbalarda rutubet olmaması küf oluşumunu önler.
  • Saklama ortamının 18 derece olması idealdir.
  • Havadar, rutubetsiz, güneş ışığından uzak, karanlık bir ortamda saklanmalıdır.
  • Pirincin kapaklı kaplarda saklanması doğru değildir, üründe kızışma olabilir.
  • Pirinç çok kolay ve çabuk koku alan bir üründür, o yüzden deterjanların ya da başka kimyasal ürünlerin bulunduğu dolaplarda saklanmamalıdır.
yukarı...

Pirinçte kırık olması, kalitesiz olduğunu gösterir?
Yönetmelik gereği pirinç paketlerinde kırık tane oranı yüzde 5'i geçemez. yukarı...

Pirinçte küf neden oluşur?
Pirinçte küf mantarlardan kaynaklanır. Nemli ortamda mantar gelişince küf oluşumuna yol açar. Sindirim sisteminde birikir. Uzun vadede toksin etkisi yapabilir. yukarı...

Şeker hastaları pirinç tüketebilirler mi?
Pirinç tüketimi şeker hastaları için önerilmez. Ancak konuyu doktorunuza danışmanızı öneririz. yukarı...

caretta iletisimTAYBO.NET