ana sayfa bize ulaşın hakkımızda üyelik site haritası         English ENGLISH
danışma kurulu gıda güvenliği dergisi bilimsel görüş ve raporlar haberler etkinlikler & projeler şehir efsaneleri efsa videoları sıkça sorulan sorular yararlı linkler


Sıkça Sorulan Sorular
Et, Balık, Tavuk

Acil durumda dondurulmuş gıdalar nasıl çözdürülebilir?

  • Acil durumlarda soğuk su içinde ve suyu sık sık değiştirerek çözündürme işlemi gerçekleştirilebilir.
  • Çözdürme işlemi paketten çıkarılmadan yapılmalıdır.
yukarı...

Balığın taze olup olmadığını nasıl anlarız?

  • Taze balığın gözleri berrak ve dolu olur.
  • Eti sert ve dışı parlaktır.
  • Bastırıldığında yüzeyinde çökme meydana gelmez.
  • Yüzgeçleri parlak ve kırmızı olur.
  • Kenarlarında sarı ve kahverengi renk olmamalıdır.
yukarı...

Balık etinden yapılan köfte ve kroketler sağlığa zararlı mıdır?
Taze balık etinin işlenmesiyle yapıldığı ve olumsuz ortam/depolama şartlarına maruz kalmadığı sürece sağlığa zararı yoktur. yukarı...

Balık, yoğurt ile birlikte yenebilir mi?
Taze olduğu sürece balık ile yoğurt birlikte tüketilebilir. yukarı...

Çiğ et yıkanır mı?
Çiğ et yıkanabilir, ama ilave bir hijyen sağlamaz. yukarı...

Çiğ köftenin acısı etteki mikroorganizmaları öldürür mü?
Hayır, öldürmez.

  • Sanıldığının aksine kırmızı biber gibi baharatların mikropları öldürme ve parazitlere karşı etkisi son derece sınırlıdır.
  • Ayrıca ürünler elle yoğrulduğu için kişisel hijyen büyük önem taşır. Kontrolsüz koşullarda üretilen çiğ köfte zehirlenmeye sebep olabilir.
yukarı...

Çok tavuk eti yemek erken ergenliğe sebep olur mu?
Hayır olmaz. Böylesi bir etkiye ilişkin herhangi bir araştırma ya da çalışma mevcut değildir. Ayrıca Türkiye ve AB'de tavuk üretiminde hormon kullanımı yasaktır. yukarı...

Çözülmüş gıdaların tekrar dondurulması sağlıklı mıdır?
Tavsiye edilmez. Ancak, zor durumda kalındığı takdirde tek bir sefer için dondurulabilir. yukarı...

Deli dana hastalığı nedir?

  • Prion denilen bir proteinden kaynaklanan hayvansal bir hastalıktır.
  • Hayvansal atıklardan elde edilen hayvansal yemlerden kaynaklanır.
  • Bu tür besinlerin tüm dünyada hayvanlara verilmesi yasaklanmıştır.
  • Türkiye'de bu hastalık gözlenmemiştir.
  • İnsandan insana bulaştığı tespit edilmemiştir.
yukarı...

Dondurma işlemi sırasında ek bir koruyucu kullanılıyor mu?
Hayır kullanılmaz. Dondurma işlemi sırasında gıda maddelerindeki her tür mikroorganizma gelişimi durmakta veya minimum düzeylerde seyretmektedir. O nedenle ayrıca ek bir koruyucu madde maddeye gerek kalmaz.  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

yukarı...

Dondurulmuş et ürünleri sağlıklı mıdır?
Evet, sağlıklıdır. Dondurulmuş ürünlerin sağılıklı olmasının nedeni çok hızlı dondurulmalarıdır, Böylelikle mikroorganizmaların faaliyeti durdurulur. Son kullanım tarihine kadar soğuk zincirin kırılmaması halinde ürünler sağlıklı bir şekilde tüketilebilir.   yukarı...

Dondurulmuş et, tavuk ve balık çözündürülürken nelere dikkat edilmelidir?

  • Et, tavuk ve balık ürünleri tezgah üzerinde ya da oda sıcaklığında değil mutlaka buzdolabında, soğuk suda ve mikrodalgada çözdürülmelidir.
  • Dondurucudan tüketilecek kadar gıda çıkarılıp çözdürülmelidir.
yukarı...

Dondurulmuş gıdalar çözdürmeden pişirilebilir mi?
Dondurulmuş et, fırın, ocak ya da ızgarada çözündürme yapılmadan pişirilebilir, fakat pişirme süresi yüzde 50 uzar. yukarı...

Donmuş ürünlerin marketten alınmasından sonra nelere dikkat edilmeli?

  • Market alışverişlerinde en son donmuş ürünler alınmalıdır. En kısa sürede buzdolabına konulmalıdır.
  • Taşınma sırasında buz kabı ya da donuk ürün torbalarıyla taşınmalıdır.
  • Arabada klimalı tarafta tutulmalıdır.
  • Ürün eve gidene kadar çözünmüşse, tekrar dondurmadan tüketilmelidir.
yukarı...

Elektrik kesintisi olduğunda dondurulmuş ürünler için ne yapılmalı?

  • Kısa süreli kesintilerde, buzdolabının kapağını açmadan, derin dondurucudaki ürünler güvenli kalabilir.
  • Elektrik kesintisi uzun sürer ve çözünme olursa, her bir gıda maddesi suları birbirine karıştırılmadan ayrı ayrı kaplara konulmalı ve hemen pişirilmelidir.
  • Hemen pişirilemeyen ürünler daha sonra tüketilmemelidir.
yukarı...

Erin hızlı büyümesi için genetiği ile mi oynanıyor mu?
Hayır oynanmaz. Hibrid olarak etçi ırk yetiştiren damızlık firmaları vardır. Piliçlerin bu kadar hızlı büyümesi, bu amaçla geliştirilen hibrid etçi ırklar olması ve entegre üretim tesislerindeki itinalı, düzenli bakım ve eksiksiz yem beslemesi nedeniyledir. yukarı...

Et türlerinin suları birbirine karışırsa ne olur?

  • Ürün gruplarındaki mikroorganizma yükleri farklı olduğu için birbirine bulaşması ve iyi pişirilmemesi durumunda gıda zehirlenmesi söz konusu olabilir.
  • Bunlardan kanatlı ve su ürünleri sularının birbirine bulaşması en riskli olanıdır.
yukarı...

Et ürünleri derin dondurucu dışında ne kadar süre saklanabilir?

  • Taze etlerden kıyma ve küçük parça etler buzdolabında 1 gün, büyük parça etler ise taze olmak kaydıyla 2-4 gün saklanabilir.
  • Pişmiş etler 2-4 gün içinde tüketilmeli (buzdolabında muhafaza edilmek koşuluyla) ve tekrar tüketilmeden önce iyice ısıtılmalıdır.
yukarı...

Et ürünleri üzerinde bereler olduğunda tüketilmeli midir?
Etin üzerindeki leke, bere ve örselenmeler üretim koşullarından kaynaklanan bir sorun olduğunu gösterir. Bu tür etler satın alınmamalı ve tüketilmemelidir. yukarı...

Et, balık ve tavuk ürünleri raf ömrü boyunca nasıl saklanmalıdır?

  • Etiket bilgileri dikkate alınarak muhafaza edilmelidir.
  • Raf ömrü dolmadan porsiyonlanarak derin dondurucuya konulmalıdır.
yukarı...

Et, balık ve tavuk ürünlerinin pişirilmesi ve hazırlanması sırasında nelere dikkat edilmelidir?

  • Eller sık sık yıkanmalıdır.
  • Bu ürünlerin her biri için kullanılan bıçak ve özellikle kesme tahtası diğer gıda ürünleri için kullanılmamalıdır.  
  • Çiğ ve pişmiş ürünler için kullanılan kaplar ayrı olmalıdır.
yukarı...

Et, tavuk ve balık ürünlerinde kullanılan katkı maddeleri sağlığa zararlı mıdır?
Hayır değildir.

  • İzinli ambalajlı et, tavuk ve balık üreticileri, bazı ürünlerinde Türk Gıda Kodeksi'nin öngördüğü katkı maddelerini uygun düzeylerde kullanır.
  • Örneğin, salam ve sucuklarda kullanılan katkı maddeleri bu ürünleri mikroorganizmalardan korumak ve raf ömrünü artırmak için kullanılır.
yukarı...

Etlik piliç üretimi sırasında antibiyotik kullanılmakta mıdır?
Türkiye'de AB mevzuatının canlı hayvanlarda kullanımına izin verilen antibiyotikler kullanılır. İlaçların yarılanma süreleri takip edilerek kesimden ortalama 7 gün öncesinden ilaçların kullanımına son verilir. Üreticiler, antibiyotik kalıntı testlerini düzenli olarak yaparlar.  yukarı...

Hangi tür kesme tahtaları kullanılmalıdır?
Et, balık ve tavuk ürünleri için tahta malzeme yerine düz, plastik, porselen yüzeyli kesme materyalleri kullanılmalı ve kullandıktan sonra mutlaka çamaşır suyu veya sıcak suyla temizlenmelidir. yukarı...

Izgarada yanmış etlerin kanserojen olduğu doğru mudur?
Yüksek sıcaklıklarda ve kömürleşene kadar kızartılmış etlerde oluşan poli aromatik hidrokarbonlar (PAH) gibi maddelerin kanserojen etkisi söz konusudur. Yanmaya yakın pişen gıdalarda risk vardır. Sadece et için değil, bütün gıdalar için böyle bir risk söz konusudur. yukarı...

İçi pişmemiş balık riskli midir?
Evet risklidir, tüketilmemelidir. Balıkların en az 72 dereceye kadar pişirilmesi gerekir. yukarı...

İçi pişmemiş et riskli midir?
Parça etlerde mikroorganizma yükleri yüzeyindedir, o yüzden az pişmiş olarak yenilebilirler. Fakat gıda güvenliği riski minimuma indirmek için tam olarak pişirilmesi önerilir. yukarı...

İçi pişmemiş köfte riskli midir?
Evet risklidir, tüketilmemelidir. Köftelerin her tarafının en az 72 dereceye kadar pişirilmesi gerekir. yukarı...

İçi pişmemiş tavuk riskli midir?

 

Evet risklidir, tüketilmemelidir. Tavuk ürünlerinin tamamen pişirilmesi için göğüs etinde 72-77°C, butta ise 82°C veya daha yüksek ısılarda pişirme tavsiye edilir. yukarı...

İleri işlenmiş ürünler içinde siyah renkli bazı maddeler nedir?
Sosis, salam gibi işlenmiş ürünlere ilave edilen maddeler arasında kızarmış galeta unu ya da ekmek kırığı bulunur. Siyah renkli maddeler fazla kızarmış galeta unundan kaynaklanabilir. Bundan farklı bir madde tespit ederseniz, firma ile görüşmenizi tavsiye ederiz. yukarı...

Kan pıhtısı bulaşmış tavuk etleri tehlikeli midir?
Gözden kaçmış kan pıhtısının sağlık açısından herhangi bir tehlikesi yoktur. Tavuk eti kan pıhtısından iyice temizlenip pişirilmelidir. yukarı...

Kuş gribi için tüketiciler ne tür önlemler almalıdır?

  • Açıkta yetiştirilen kümes hayvanları satın alınmamalıdır.
  • Ürünün ambalajlı ve Tarım Bakanlığı tarafından izin firmalar tarafından üretilmiş olması çok önemlidir.
  • Tavuk etinin mutlaka iyi pişirilmesi gerekir. 72 dereceyi aşkın sıcaklıklarda kuş gribi virüsü riski yoktur.
yukarı...

Mikrodalga fırında dondurulmuş gıda çözdürmek riskli midir? Nelere dikkat edilmelidir?

Riskli değildir. Ancak ürünün bazı bölümlerinin pişme ve ısınma riskine karşı çözdürüldükten sonra hemen

kullanılmalıdır.

yukarı...

Piliç ciğer ve yürek ürünlerindeki renk değişimleri tehlikeli midir?
Evet tehlikelidir. Gıda güvenliği açısından bu ürünlerin tüketilmesi tavsiye edilmez. yukarı...

Piliç derileri üzerinde görülen küçük siyah yanık noktalar neden kaynaklanmaktadır?
Bazı piliç üreticileri derilerin üzerindeki tüylerin tamamen ortadan kalkması için tütsüleme işlemi yapar Tütsüleme işlemi sonucu yanık noktalar oluşabilir. yukarı...

Piliç derileri üzerinde görülen küçük siyah yanık noktalar neden kaynaklanmaktadır?
Bazı piliç üreticileri derilerin üzerindeki tüylerin tamamen ortadan kalkması için tütsüleme işlemi yapar Tütsüleme işlemi sonucu yanık noktalar oluşabilir. yukarı...

Piliç poşetlerinin içinde su birikmesi neyi gösterir?
Ürünün aşırı sulu olması, ancak o ürünün uygun saklama koşullarını sağlamadığını gösterir ki bu da riskli bir durumdur. Bu tür ürünlerin satın alınmaması önerilir. yukarı...

Piliç üretimi sırasında hormon kullanılır mı?
Hayır kullanılmaz. Ülkemizdeki entegre piliç üretim tesislerinde Avrupa Birliği (AB) standartlarına uygun üretim yapılır. Türkiye ve AB'de hormon kullanımı yasaktır. yukarı...

Piliçler İslami kurallara göre mi kesiliyor?
Türkiye'de üretim yapan firmalar İslami kurallara göre kesim yapmaktadır. Konu hakkındaki detaylı bilgiyi, satın almış olduğunuz ürünün üreticisi ile görüşmenizi tavsiye ederiz. yukarı...

Salam, sucuk ve pastırmanın çiğ yenmesi sağlığa zararlı mıdır?

  • Salam, 72 dereceye kadar pişirilen etlerden üretildiği için zararlı etkisi yoktur.
  • Sucuk ve pastırma farklı yöntemlerle üretildiği için pişirilerek tüketilmesi tavsiye edilir.
yukarı...

Soğuk zincir kırılırsa ne olur?

  • Mikroorganizmalar üründe hızla üremeye başlar. Hatta insan sağlığını tehdit edecek seviyelere ulaşabilir.
  • Tadında acılaşma ve renginde koyulaşma olur.
  • Ürün çözülüp tekrar donduğu için şekli bozulur ve birbirine yapışma problemi yaşanır.
yukarı...

Soğuk zincir nedir?

 

Donmuş gıda maddelerinin raf ömrü süresince sağlıklı ve taze kalmasını sağlamak amacıyla minimum -18 °C'de depolanıp, taşınması işlemidir. yukarı...

Soğuk zincirin kırılması ne demektir?

 

Ürün –18 °C'nin üstünde bir sıcaklıkta taşınır ya da saklanırsa veya çözündürülüp tekrar dondurulursa soğuk zincirin kırılır. yukarı...

Son kullanma tarihi geçmediği halde, tavuk ürünleri neden bozulur?
Bozulma sebebi son kullanma tarihine kadar saklama ve depolama koşullarına uyulmamış olmasıdır. yukarı...

Sucuk ve salamların marketlerde saklanma yöntemleri güvenilir mi?
Dilimlenerek satılan ürünler mikroorganizma bulaşmasına maruz kalabilir. O yüzden marketlerde 4 derecelik dolaplarda saklanmalıdır. yukarı...

Suşi güvenli midir?
Suşi çoğunlukla çiğ hammaddelerden yapıldığı için,

  • Parazit, virüs ve bakteriler açısından risklidir.
  • Hazırlığı aşamasında el ile temas riski artırır.
  • Tüketimi sonucunda ortaya toksik etkiler ve alerjik reaksiyonlar çıkabilir.
  • Tüketilmesi durumunda soğuk ortamda muhafaza edildiğinden emin olunması, üretim koşullarının hijyenik olması, az da olsa pişmiş ve taze ürünlerin tercih edilmesi tavsiye edilir.
yukarı...

Tavuk etinden yapılan nugget'lar sağlığa zararlı mı?
Taze tavuk etinin işlenmesiyle yapıldığı ve olumsuz ortam/depolama şartlarına maruz kalmadığı sürece sağlığa zararı yoktur. yukarı...

Tavuk ürünlerinin evde saklanmasında nelere dikkat edilmelidir?

  • Tavuk eti alındıktan hemen sonra ya pişirilmeli ya da buzdolabında korunmalıdır.
  • Ürünler, buzdolabında "+4 derecede" son kullanma tarihine kadar saklanabilir.
  • Son kullanma tarihinden önce konmak kaydıyla, tavuk eti derin dondurucuda (-18 °C) altı ay süreyle saklanabilir.
  • Donmuş ürünler açıkta değil, buzdolabında çözdürülmelidir.
  • Donmuş bir ürün çözdürüldükten sonra, kesinlikle yeniden dondurulmamalıdır.
  • Kırmızı ve beyaz etler için kesinlikle ayrı ayrı saklanmalı ve ayrı kesme blokları kullanılmalıdır.
yukarı...

Yanmış etler kanser yapar mı?
Yüksek sıcaklıklarda ve kömürleşene kadar kızartılmış etlerin kanserojen etkisi söz konusudur. Sadece et için değil, bütün yanmış gıdalar için böyle bir risk söz konusudur. yukarı...

caretta iletisimTAYBO.NET