ana sayfa bize ulaşın hakkımızda üyelik site haritası         English ENGLISH
danışma kurulu gıda güvenliği dergisi bilimsel görüş ve raporlar haberler etkinlikler & projeler şehir efsaneleri efsa videoları sıkça sorulan sorular yararlı linkler
Banner


Sıkça Sorulan Sorular
Ekmek

Ambalajlı ekmek üreticileri neden zenginleştirilmiş ekmek üretiyorlar?

Türkiye'de insanlar besin ihtiyaçlarının yaklaşık yarısını ekmekten, genellikle de beyaz ekmekten karşılıyorlar. Beyaz ekmeklerde ise vitaminlerin yalnızca yüzde 10'u bulunuyor. Bu duruma ekmeğe vitamin ve mineral takviyesi yapılarak bir ölçüde çözüm geliştiriliyor.

yukarı...

Ambalajlı ekmekler gluten içeriyor mu?

Gluten ekmeğin özünde bulunan bir maddedir. Glutence yüksek buğdaydan yapılan unun bitkisel protein değeri daha yüksektir. Gluten oranı yüksek kaliteli undan yapılan ekmek yumuşak, esnek ve yemesi kolay olur. Unla yapılan her şey gluten içerir . Sadece özellikle glutensiz ekmek hariç.

yukarı...

Ambalajlı ekmekler katkı maddesi içeriyor mu?

Türk Gıda Kodeksine uygun katkı maddelerini, kodeksin öngördüğü limitler içinde kullanırlar.

yukarı...

Ambalajlı ekmeklerin fiyatı marketten markete neden değişiyor?

Serbest piyasa şartları nedeniyle üretici firmalar fiyatlara müdahale edemezler.

yukarı...

Ambalajlı ekmeklerin fiyatları neden birbirinden çok farklı?

Ekmek üreticilerinin fiyat belirleme süreçlerinde birçok faktör rol oynuyor. Kullanılan hammaddeden, katkı maddelerine (eklenen tahıllar, vitamin, mineraller), dağıtıma, ambalaja kadar birçok faktör söz konusudur. Her ekmeğin içeriği ve gramajı farklı olduğu için de tüketicinin fark edebileceği oranlarda fiyat farklılıkları oluyor.

yukarı...

Buğday Ekmeği ne demektir?

Buğday ekmeği: Kepeği tamamen ayrılmış undan elde edilen beyaz ekmektir. Beyaz ekmek bazı bağırsak rahatsızlıklarında (kolit, akut diare) ve bazı mide rahatsızlıklarında (ülser, gastrit gibi) diğer ekmeklere tercih edilebilir.

yukarı...

Çocuğuma ekmek vermiyorum, doğru mu yapıyorum?

Çocukların 1 yaşından itibaren dengeli beslenmelerini sağlamak için beslenme programlarında doktor kontrolünde yer almalıdır.

yukarı...

Çocuklara yönelik ambalajlı ekmek ürünleri çocuklara kaç yaşından itibaren verilmelidir?

Katı mama tüketebilecek yaşa gelen çocuklar, onlara yönelik üretilmiş ekmeklerden yiyebilirler. Doktorlar genelde 1 yaşlara ekmek verilmesini tavsiye ederler. Çocuklarınıza zenginleştirilmiş ekmek vermeye başlamadan önce mutlaka doktorunuza danışınız.

yukarı...

Çocuklara yönelik ambalajlı ekmeklerde kullanılan koruyucuların yan etkisi ya da zararı var mı?

Türk Gıda Kodeksine uygun katkı maddeleri, kodeksin öngördüğü limitler dahilinde kullanılır. Çocuklara yönelik, ilave vitaminler içeren ekmekler, çocukların ekmekten alabilecekleri tüm besinleri alması için geliştirilmiş ekmeklerdir.

yukarı...

Dilimlenmiş ekmeklerde ara ara bazı dilimlerde küf görülüyor, bunun nedeni nedir?

Küflenme birçok sebepten olabilir. Sevkiyat, depolama, rafta ısı ya da ışığa maruz kalma, ambalajın hava alması gibi nedenler nemlenme ve küflenmeye yol açabilir.

yukarı...

Ekmeğin içeriği nedir?

Ekmek, ekmeklik buğday ununa içilebilir nitelikte su, tuz, maya (Saccharomyces cerevisiae), gerektiğinde "Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği"nde izin verilen katkı maddeleri ile Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'ndan üretim izni alınmış şeker, enzim ve benzeri maddeleri içeren ekmek katkı karışımları katılarak hazırlanan hamurun tekniğine uygun bir şekilde yoğrulup, çeşitli şekillerde hazırlanıp fermantasyona bırakılması ve pişirilmesi ile hazırlanan bir üründür.

yukarı...

Ekmek ambalajlarının renkli baskıları sağlığa zararlı değil midir?

Hayır, değildir. Kullandığımız ambalajların  tamamında gıdaya uygunluk sertifikası ve ambalaj firmasının üretim izin numarası (ambalaj üzerinde üretici firma ismi ile beraber işaretlidir) mevcuttur. Bu takip sistemi sayesinde ürünlerin ambalaj kaynaklı herhangi bir kontaminasyona maruz kalıp kalmadığı takip edilmektedir.

yukarı...

Ekmek buzdolabında saklanır mı? Ne süreyle?

Ekmek buzdolabında 2 hafta süreyle saklanabilir.

yukarı...

Ekmek derin dondurucuda saklanır mı? Ne süreyle?

Ekmek derin dondurucuda 3 ay süreyle saklanabilir.

yukarı...

Ekmek şeker hastalığı yapar mı?

Hayır. Aksine kepek ekmeğini diabet, kostipasyon (kabızlık), spastik kolon hastalıkları ve doğum kontrol hapı kullananlar özellikle tercih etmelidir.

yukarı...

Ekmek üreticileri diyabet hastaları için niçin sakarinli ekmek yapmıyorlar?

Ekmek üreticisi firmalar şeker hastalarının tüketebileceği, glisemik endeksi düşük geleneksel esmer ekmekler üretiyorlar. Ayrıca esmer ekmekler de doktorlar tarafından tavsiye ediliyor.

yukarı...

Ekmek üretiminde hangi katkı maddeleri kullanılıyor?

Ekmek üretiminde kullanılan katkı maddeleri: Enzimler(alfa amilaz enzimi), C vitamini (Askorbik asit), şekerler (sakkaroz, maltoz,fruktoz,glukoz), emülgatörler.

yukarı...

Ekmek üretiminde kullanılan tuz iyotlu mu?

Hayır ambalajlı ekmek üretiminde kullanılan tuz, iyotsuz gıda sanayi tuzudur.

yukarı...

Ekmek yapımında beyazlatma amaçlı kullanılan ve kanserojen olduğu söylenen "benzoil peroksit" maddesi ambalajlı ekmeklerde kullanılıyor mu?
Hayır kullanılmıyor. Ekmek üretiminde kullanılacak un doğal yollarla oksijen ile temas ederek ağarır. Buğday kırıldıktan sonra 3 hafta süreyle dinlendirilir. Bu dinlendirme esnasında un olgunlaşır, oksijenle temas ederek ağarır.  Bu şekilde elde edilen un kullanılır. Kimyasalla ağartma Türk Gıda Kodeksinde de tanımlı değildir. yukarı...

Ekmeklerinizde kullandığınız yağ ne tür bir yağ? Neden içindekiler kısmında belirtmiyorsunuz?

Ambalajlı ekmeklerde bitkisel yağ  kullanılır. Paket ambalajlarının üzerindeki içindekiler kısmında bitkisel yağ olarak belirtiliyor.

yukarı...

Ekmekte bakteri oluşur mu?

Oluşabilir. Bu nedenle Türk Gıda Kodeksi ekmekte bulunabilecek bakteri- küf –maya limitlerini vermiştir.

yukarı...

Ekmekte hangi tür ekmek, neye faydalıdır?

Mısır (darı) ekmeği: Çölyak adı verilen gluten enteropatisi hastalığında tüketebilecek tek ekmektir. Kişi hastalık sebebiyle buğday, arpa ve çavdar unlarından elde edilen hiçbir ürünü tüketemez.

Kepek Ekmeği: Dış kepeği ayrılmış, ancak embriyo ve iç kepeği ayrılmamış undan elde edilen mayalı ekmek, beyaz ekmeğe göre daha besleyicidir. Önemli bir B1 vitamini (thiamin) kaynağıdır. Bu sebeple çok kahve içenlerde ve düşük kalorili diyet yapanlarda tercih edilmelidir.

Kepek ekmeğini diabet, kostipasyon (kabızlık) spastik kolon hastalıkları ve doğum kontrol hapı kullananlar özellikle tercih etmelidir.

Çavdar Ekmeği: Düşük tansiyonu olanlarda ve kalsiyum ihtiyacı fazla olan kişilerde kullanılmalıdır. İyi bir niasin kaynağı olması sebebiyle de diabet (şeker hastalığı), hipertroidizm ve sporcularda tercih edilmelidir.

Esmer Ekmek: Tüketimi genelde daha faydalı görünmektedir. Esmer ekmek yüksek lif ve buğday özündeki değerli vitaminleri içerdiği için pek çok hastalık durumunda tercih edilmelidir. Ekmeğin günlük beslenmemizde yer alması gerektiği unutulmadan süt, yoğurt, sebze meyve ve et grubundaki diğer gıdalarla birlikte ve bir denge içinde tüketilmesi gerekir.

yukarı...

Ekmekte hangi tür küfler oluşur?

Ekmekte genellikle Aspergillus ve Penicillum türleri bulunurken; Rhizopus, Mucor, Fusarium ve Peacilomyces cinsi küflere de rastlanmaktadır. Ülkemizde üretilen ekmeklerde aflotoksin üreten A.parasiticus ve A.flavus türlerine rastlanmıştır. Siyah renkli Rhizophus stolonifer ve kırmızı renkli Neurospora sitophila da ekmekte yaygın olarak bulunan küflerdendir.

yukarı...

Ekmekteki küfler zararlı mıdır?

Her küf gibi yenmemesi gerekir.

yukarı...

Glisemik indeks nedir?

Besinlerde bulunan karbonhidratların kan şekerini yükseltme hızına Glisemik İndeks adı verilir. Eşit miktarlarda karbonhidrat içerseler de yiyeceklerin kan şekerini arttırıcı etkileri birbirinden farklıdır. Bazı besinlerin glisemik indeks değerleri düşük, bazılarının ise yüksek olarak tanımlanır. Benzer besinler içerisinde glisemik indeks değeri düşük olanların tercih edilmesi daha sağlıklı olarak tanımlanmaktadır.

yukarı...

Klips sistemi güvenli mi?

Klips sistemi uzun süredir kullanılmaktadır ve hava aldırmadığı için güvenli bir çözümdür. Ayrıca bu tür süreçler ambalajlı ekmek üreticisi firmaların kalite güvence departmanları tarafından testlere tabi tutulup, sonrasında uygulanmaktadır.

yukarı...

Küflenmiş ekmek temizlenip, geri kalanı yenilebilir mi?

Ekmeğin bu şekilde temizlenip yenmesini tavsiye etmiyoruz.

yukarı...

Light ekmeğin özellikleri nedir?

Kalorisi azaltılmıştır. Sindirimi kolaylaştıran, tok tutan lifler içerir. Bu nedenle diyet yapanlara doktorlar tarafından tavsiye edilir.

yukarı...

Neden ekmek yemeliyiz?

Ekmeğin birden çok faydası vardır. Ekmeğin içeriğindeki kompleks karbonhidratlar kan şekerini dengede tutar, tatlı isteğini azaltır. Ayrıca vitamin kaynağıdır (B1,B2, Niasin). Diğer bir taraftan doyurduğu gibi, yağ oranı da düşüktür. Bu nedenle ekmek yemeliyiz.

yukarı...

Pasta tabanı derin dondurucuda saklanabilir mi?

Buzdolabından saklamak yeterlidir. Derin dondurucuda da saklayabilirsiniz. Ama çözüldükten sonra hemen tüketmek gerekir.

yukarı...

Son kullanma tarihi geçmiş pasta tabanı ya da ekmek kullanılır mı?

Tüm ürünler son kullanma tarihi içinde tüketilmelidir.

yukarı...

Son kullanma tarihinin klipsler üzerinde yazması doğru mu? Bu klipsler değiştirilebilir mi?

Böyle bir şey söz konusu değil, çünkü ekmeklerimiz ve klipsleri eşit sayıda ve aynı gün içinde üretilir. Ayrıca geri iade kabul ettiğimiz için marketler bu yola ihtiyaç duymazlar ve geri iade alınan ürünler tarafımızdan imha edilir.

yukarı...

Son kullanma ve üretim tarihleri neden ambalajların kapatılmasını sağlayan klips üzerine yazılıyor?

Tüketicinin daha iyi görebilmesi ve okunaklı olması için. Ayrıca tarihleri kolayca bulabilmesi için.

yukarı...

Tam buğday ekmeği ne anlama geliyor?

Buğdayın öğütüldükten sonra hiçbir ayrıştırma yapılmadan kepeği vs içinde olarak üretilen ekmektir.

yukarı...

Yüksek sıcaklıkta pişirilen ekmekte kanser riski var mıdır?

Son günlerde basın organlarında yer verilen bir haberde göre ekmeklerin kabuğunda fırında pişirme sırasında kanserojen bir madde olan akrilamid oluştuğuna dair bilgi paylaşılmıştır. Aslında ısıl işlem görmüş gıdalarda akrilamid varlığı 10 yıldır bilinmektedir. Akrilamid, ekmeğin sadece kabuğunda bulunur. Akrilamid içerdiği bilinen diğer gıdalar ile kıyaslandığında (patates kızartması, kahve, bisküvi vb gibi) ekmek kabuğundaki akrilamid miktarı oldukça düşüktür.

Ekmek kabuğu ve diğer bazı gıdalarda akrilamid bulunması tüketiciler için yeni bir gıda güvenliği riski olarak değerlendirilmemektir. Zira bu tür gıdalar insanlar tarafından çok uzun yıllardır düzenli bir şekilde tüketilmektedirler. Ekmek tüketim alışkanlığımızın böylesi bir nedenle değiştirilmesi yönünde acil bir gereksinim yoktur. Zaten hali hazırda ulusal ve uluslararası gıda güvenliği otoritelerince ısıl işlem görmüş gıdalarda akrilamid varlığına yönelik herhangi bir yasal düzenlemesi de mevcut değildir.

Öte yandan akrilamid ve benzeri gıda güvenliği risklerinin en aza indirgenmesi için gıda işleme/pişirme tekniklerinin gözden geçirilmesi gerektiği de bir gerçektir. Bu alanda araştırmalar uluslararası bilim camiasınca yoğun bir şekilde devam etmektedir. Tüketici yararına dönük uygulanabilir bir çözüme kavuşmak için, ortaya çıkan bilimsel bulguların otoritelerce sağlıklı bir şekilde değerlendirilmesi amacıyla bir süre daha zamana ihtiyaç duyulmaktadır.

 

yukarı...

Zengin vitaminli ekmek ne demek? Yararları nelerdir?

Zengin vitaminli ekmek iyot olmak üzere, içinde A, B, C, D vitamini ile demir minerali içeren ekmektir. Demir eksikliği anemisi, iyot ve folik asit yetersizliğine bağlı hastalıkların ortaya çıkmasını azaltabilir.

yukarı...

Zenginleştirilmiş ekmeklere katılan vitamin ve minerallerin özelliği nedir?

Bu vitaminler buğday kökenli ve doğaldır.

yukarı...

caretta iletisimTAYBO.NET