ana sayfa bize ulaşın hakkımızda üyelik site haritası         English ENGLISH
danışma kurulu gıda güvenliği dergisi bilimsel görüş ve raporlar haberler etkinlikler & projeler şehir efsaneleri efsa videoları sıkça sorulan sorular yararlı linkler
Banner


Sıkça Sorulan Sorular
Çikolata, Bisküvi, Gofret

Bazı çikolatalarda görülen kumlu görünümün sebebi nedir?
Çikolata hemen hiç su içermez. Eğer çikolatanın içeriğinde yüzde 1'in üzerinde su varsa, çikolata kumlu bir görünüm alır. Bu durum çikolatanın bozuk olduğunu göstermez, sadece görüntü itibariyle tüketiciyi rahatsız edebilir.   yukarı...

Bebe bisküvilerin küçük yaşta çocuklara verilmesi zararlı mıdır?
Hayır değildir. Ailelerin bebek ve çocuklarına her şeyden daha fazla özen göstereceği öngörülerek bebe bisküvilerinin üretimi ayrı bir tebliğ çerçevesinde ayrıntılı düzenlenmiştir. Burada dikkat edilmesi gereken husus, doktorların önerdiği tarihten itibaren önerilen miktarlarda tüketilmesidir. yukarı...

Bisküvi paketlerinin açılmasından sonra birkaç saat sonra üründe yumuşama görülmesi hemen bayatladığı anlamına mı gelir?
Hayır gelmez. Paketi açtıktan 6 saat sonra ürün havadaki rutubeti aldığı için bayat hissi verir. Bu esnada ürün bayat değildir, rutubet yüzünden öyle hissedilir. Zararı yoktur. Sadece yeme kalitesini düşürür, kıtır lezzet kalitesi ortadan kalkar. yukarı...

Bisküvi üreticileri istedikleri ürünü piyasaya sürebilirler mi?
Hayır süremezler. Ürünler Türk Gıda Kodeksi'nin tebliğleri doğrultusunda üretilir ve ardından etiket izni alınarak tüketicinin beğenisine sunulur.  yukarı...

Bisküvi ve gofret ne tür ortamlarda depolanmalıdır?

  • Serin ve rutubetsiz ortamlarda depolanmalı ve satışa sunulmalıdır.
  • Ürünler,  meyve, sebze, bakliyat ve tahıl ürünleri ile birlikte depolanmamalıdır.
  • Ürünler, deterjan, kimyasal madde, lastik, mazot gibi maddelerle beraber depolanmamalıdır.
yukarı...

Bisküvi ve gofretler mikrobiyolojik hastalık taşıma açısından riskli ürünler midir?
Bisküvi ve gofretler, üretim prosesleri gereği yüksek sıcaklıklarda (150 - 250 °C) pişirildikleri için mikrobiyolojik yönden hastalık oluşturma riskleri çok düşüktür. Ancak, riski yüksek ürünlerle birlikte depolanmamalıdır. yukarı...

Bisküvi ve gofretlerde kullanılan jelatin neden elde edilir?
Bazı bisküvi ve gofret ürünlerinde kullanılan jelatin sığır jelatinidir. yukarı...

Bisküvilerde kullanılan çeşni maddeleri mikrobiyolojik açıdan risk oluşturur mu?
Evet, oluşturabilir. Ürünler pişirildikten sonra eklenen çeşni maddeleri (krema, jöle, vb) hijyenik koşullarda işlenmediği takdirde risk oluşturabilir. yukarı...

Carmosine adlı katkı maddesinin davranış bozukluğu yaptığı doğru mudur?
Carmosine katkı maddesinin davranış bozukluğu yaptığına ilişkin herhangi bir bilimsel çalışma bulunmamaktadır. Bilim dünyasında konu ile ilgili araştırmalar devam etmektedir. yukarı...

Çikolata bayatlar mı?
Çikolata çok kolay bayatlayan bir ürün değildir. Çikolata son kullanım tarihine kadar tazeliğini korur. yukarı...

Çikolata kurtlanır mı?
Çikolata kurtlanmaz. Ancak, çikolatanın üzerindeki veya içindeki fındık ve Antep fıstıkları, uygun paketleme ve depolama koşulları sağlanmadığı takdirde haşere oluşumuna neden olabilir. yukarı...

Çikolata ve ürünlerinin üretiminde domuz yağı kullanılıyor mu?
Hayır kullanılmaz. Türkiye'de Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı izni ve Sağlık Bakanlığı denetimi altında üretilen çikolataların içinde domuz yağı ya da türevi kullanılmaz. yukarı...

Çikolata ve ürünlerinin üretiminde neden katkı maddesi kullanılıyor?
Ürünü korumak, renklendirmek, asitliğini düzenlemek ve tatlandırmak amacıyla çikolatada katkı maddeleri kullanılıyor. yukarı...

Çikolata, bisküvi ve gofret paketlerinde dikkat edilmesi gereken hususlar nedir?
Ürün paketleri, hava almayacak şekilde tam olarak kapalı olmalıdır. Açık ambalaj nedeniyle ürüne rutubet geçişi olabileceğinden, ürünler çabuk bayatlayacaktır ya da bozulacaktır. Tüketicilerin bu tür ürünleri satın almamaları tavsiye edilmektedir. yukarı...

Çikolata, bisküvi ve gofretlerin rutubet oranları bakteri gelişimi için uygun mudur?
Çikolata, bisküvi ve gofretlerin içerdikleri rutubet oranları düşüktür (çikolata <% 1, bisküvi % 3-5). Bakteriler, gelişmek ve çoğalmak için suya ihtiyaç duyduklarından, çikolata, bisküvi ve gofret gibi kuru gıdalar oldukça düşük risk grubundadır. yukarı...

Çikolatada görülen kristal yapı neden olur?
35 derece sıcaklıkta tutulan ve belli ölçülerde eriyen çikolata serin bir yere konulduğunda kristallenme sorunu ile karşılaşabilir. yukarı...

Çikolataların üzerinde bazen şekerlenme oluyor, neden? Şekerlenen çikolata bozuk mudur?
Bu nemli ortamlarda, yüksek rutubet nedeniyle ortaya çıkan bir sorundur. Yüksek rutubet nedeniyle çikolata içerisinde bulunan şeker eriyip yüzeyde tekrar kristallenir. Görüntü bozukluğudur, çikolatanın bozuk olduğu anlamına gelmez. yukarı...

Çikolatanın erimesi zararlı mıdır?
Çikolatanın eritilmesinin hiçbir zararı yoktur. Tekrar dondurulabilir. yukarı...

Çikolatanın nasıl saklanmalıdır?
Çikolatanın ideal saklanma sıcaklığı 20°C'dir. Serin ve rutubetsiz ortamlarda saklanmalıdır. Çikolata buzdolabında saklanmamalıdır. yukarı...

Çikolatanın üzerinde bazen görülen yağlanmanın nedeni nedir?
Bu sorun genellikle sıcak bölgelerde görülür. Çikolata üretimi sırasında soğutma işleminin düzgün yapılmamasından kaynaklanır. Sıcak hava nedeniyle kakao yağının eriyip yüzeye çıktıktan sonra donmasından oluşur. Görüntü bozukluğudur, çikolatanın bozuk olduğu anlamına gelmez. yukarı...

Monosodyum glutamat bisküvi üretiminde kullanılıyor mu?
Evet kullanılır. Lezzet artırıcı ve tat keskinleştirici bir katkı maddesi olan monosodyum glutamatın ne ölçülerde kullanılacağı Türk Gıda Kodeksi'nde düzenlenmiştir. yukarı...

Neden bazı bisküvilerde kırılma ve çatlamalar görülür?
Bisküvi üretiminde soğutma işlemleri doğal soğutma yöntemi ile yapılır. Soğutma işlemi hızlı yapılırsa ürünlerde önce gözle görülmeyen, ama giderek artan çatlama ve kırılmalar görülebilir. yukarı...

Soya lesitini domuzdan mı elde edilmektedir?
Hayır, soya lesitini adından da anlaşılabileceği gibi soyadan elde edilir. yukarı...

Sütlü çikolatalarda süt mü kullanılıyor, süt tozu mu?
Bütün sütlü çikolatalarda süt tozu kullanılır. Süt çok yüksek miktarda su içerdiği için çikolata üretiminde kullanılamaz. yukarı...

caretta iletisimTAYBO.NET