![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() Bazı konservelerin kutusunda şişme meydana geliyor? Bu ürünler kullanılabilir mi?
Hayır, kesinlikle kullanılmaz. Bombaj tabir edilen konserve kutusundaki şişkinlik, ürünün bir şekilde hava aldığının ve içinde mikroorganizma oluşumunun başladığının göstergesidir. Bu tür ürünlerin tüketilmesi gıda zehirlenmesine yol açabilir. Konserve kabı içinde gelişen mikroorganizma gaz oluşturarak ürünü bozabilir. Bombajlı ürünlerde kutunun altında ve üstünde şişkinlik gözle görülür bir durumdadır. Bombajın nedenleri arasında yetersiz ısıl işlem, kutunun düzgün kapatılmaması, hava alması, kutunun sevkiyat aşamasında darbe alarak hermetikli yapının bozulması mikrobiyolojik bozulmaya yol açarken; bunlardan ayrı olarak yine kutunun alt ve üst kapaklarında şişkinliğe yol açan Kimyasal bombajlar da sayılabilir. Sebebi her ne olursa olsun konserve kutusunda bombaj varsa kesinlikle tüketilmemelidir. Konserve rünü satın alırken kutuların sağlam olmasına, bombajsız olmasına, etiket bilgilerinin tam olmasına ve son kullanım tarihinin geçmemiş olmasına dikkat edilmelidir. ![]() ![]() ![]() Cam ve teneke kutular içindeki konservelerin içeriği farklı mıdır?
Hayır, cam ve teneke ambalaj içindeki ürünlerin içeriği açısından hiçbir fark yoktur. ![]() ![]() ![]() Darbe görmüş konserve ürünler alınabilir mi?
Konserve kutusunun üst ve alt kapağı ile gövdesinin birleştiği kenet kısmında darbe varsa; tüketiciler bunu tüketmemelidir. Zira kenet kısmı darbe görmüş, kutunun içi hava almış olabilir. Konserve kutusu hava alırsa; kutu içine özellikle mikroorganizma vb. unsurlar bulaşabilir ve kutu içindeki konserve gıdanın bozulmasına sebep olarak, insan sağlığına risk oluşturur. Bu durumdaki teneke kutu konservesi tüketilmemelidir. Cam kavanozda konserve içinde kapak kısmı önemlidir. Kapağın ortasında " GÜVENLİK HALKASI" iç kısma doğru çökmüş olmalı. Dışa çıkık durumda olanlar ile kapağın kenar kısımlarında darbe izi , çöküklük varsa ve kapak açık durumda ise kesinlikle tüketilmemelidir. Zira konserve ambalajı hava almış ve HERMETİK OLMA niteliğini kaybetmiştir. ![]() ![]() ![]() Konserve (salamura) suyu yemeklerde kullanılabilir mi?
.
Konserve suyunun yemeklerde kullanılmasının sakıncası yoktur. Aksine suda eriyen besin maddeleri kaybedilmemiş olur. ![]() ![]() ![]() Konserve açıldıktan sonra nasıl saklanmalıdır?
Konserve ürünler açıldıktan sonra tüketilmeli, tüketilemiyorsa mutlaka ağzı kapalı bir kapta ve buzdolabında saklanmalıdır. Sebze – meyve konservesi 1-2 gün; (açılan konserve ; buzdolabı şartlarında da olsa daha fazla tutulmamalıdır) ![]() ![]() ![]() Konserve suyunun içerisinde neler bulunur?
Ürün tipine bağlı olarak; sebze konservelerindeki suda (salamura denilir) tuz, sirke, sitrik asit tek tek veya birlikte bulunabilirken; meyve konservelerinde ki suda da (şurup denilir) sitrik asit, şeker tek tek veya birlikte bulunabilir. Etiketten içeriği hakkında bilgi edinilebilir.
![]() ![]() ![]() Konserveler oda sıcaklığında saklanabilir mi?
Konserveler oda sıcaklığında tutulabilir, ama mümkün olduğunca serin ve gölge bir yerde saklanması ısı ve güneşe maruz bırakılmaması önerilir. ![]() ![]() ![]() Pazarlarda satılan açık salçalar sağlığa zararlı mıdır?
Salça Türk Gıda Kodeksi kurallarına göre açıkta satılamaz. Üretim koşulları bilinemeyeceği için açıkta satılan her gıda maddesi gibi güvenlik riski vardır. Üretim izni olan ve hermetik ambalaja konmuş salça ürünlerinin tüketilmesi önerilir. ![]() ![]() ![]() Salçada görülen siyah renkli parçacıklar zararlı mıdır?
.
Hayır değildir. Bu lekeler, domatesin yeşil kısımlarının salça üretimi sırasında sıcaklık etkisiyle kahverengine dönüşmesi ile ortaya çıkar. Siyah leke miktarı yönetmelikler çerçevesince maksimum 2 adet/gram olmalıdır ![]() ![]() ![]() Salçada hangi katkı maddeleri kullanılmaktadır?
Hermetik ambalaja konmuş salçalara hiçbir KATKI MADDESİ KATILMAZ. Bu ürünler Fiziksel yol ile yani Isı yolu le Pastorize edilir ve hem hijyenik hem de tamamen doğaldır. Salçanın pastörize edilebilmesi için ,ambalajının pastörize sıcaklığındaki ısınma değerlerine kadar deforme olmayan ve hava sızdırmayan HERMETİK ambalajlara konması ve bu şekilde üretilen salçaların tüketilmesi önerilir. ![]() ![]() ![]() Salçada küf oluşumunu engellemek için ne yapılmalı? Mümkün olan en kısa sürede tüketilmelidir. Salça çok besleyici bir gıda olduğu için özellikle havada asılı bulunan küf ve mayaların bulaşması ile bozulmaya başlarlar. Bu yüzden ambalajı açıldıktan sonra kullanımın ardından salçanın üst kısmı bir kaşıkla düzlenir, üzerine hava ile temasını kesmek üzere sıvı yağ konulup , buzdolabında saklanmalıdır. Bu şekilde bozulma geciktirilebilir. ![]() ![]() ![]() Salça , önemli bir besindir ve nem içeriği itibariyle de havadan bulaşan küf miselleriyle yüzeyinde küflenme görülebilen bir üründür. ![]() ![]() ![]() Domates salçası bünyesinde, doğal olarak bulunan tuz vardır ve Türk Gıda Kodeksine göre kuru madde üzerinden en çok % 3 oranındadır. Bu oran kendi ağırlığı üzerinden % 0.7- 0.9 civarındadır.Bu oran domatesin çeşidine, yetiştiği toprak, gübreleme vb. şartlara bağlı olarak değişebilir. İlave tuz katılması söz konusu ise bünyede bulunan doğal tuz ile ilave tuzun toplam miktarı Türk Gıda Kodeksine göre Kuru madde üzerinden en çok % 5 ; kendi ağırlığı üzerinden de% 1.4 – 1.5 civarında olur. (Salçaya tuz katılmışsa ; etiket üzerinde TUZLU SALÇA ibaresi bulunmak zorundadır. Biber salçalarında ise doğal tuz oranı düşüktür. Bu ürüne de Türk Gıda Kodeksinin izin verdiği değer ; toplam kuru madde üzerinden en çok %5 ‘dir. ![]() ![]() ![]() Sebze konservelerinde hangi katkı maddeleri kullanılıyor?
Sebze konservelerinde asit düzeyini düzenlemek amacıyla genellikle sitrik asit (limon asidi), asetik asit ( sirke asidi ) ve antioksidan olarak da askorbikasit kullanılır. Üretim izni olan üreticiler, kullandıkları katkı maddelerini ambalaj üzerinde belirtirler. ![]() ![]() ![]() Turşu kurarken nelere dikkat edilmelidir? Turşu yapılacak sebzeleri seçerken sert, taze, kabuklarının parlak görünümlü ve zedelenmemiş olmasına dikkat edilmelidir. Ayrıca tüm gıda ürünlerinde olduğu gibi turşu yapımında kullanılacak ürünlerin de Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından onaylı ve kayıtlı yerlerden alınması önerilir. Kayıtdışı ve nereden geldiği belli olmayan ürünler alınmamalıdır. Aynı şekilde turşu yapımında plastik kap kullanılacaksa Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından izinli ve gıdayla teması uygun olan kaplar tercih edilmeli ve bu kaplar bir kez kullanılmalıdır. Salamuradaki tuz oranının da çok iyi ayarlanması gerekir.( pratik olarak ; hazırlanan salamura suyunun tuz oranını kontrol için; haşlanmış yumurtanın salamura üstünde yüzüyor olması gerekir. Bu oran yaklaşık % 10.5 oranındaki tuzlu salamura anlamı taşır. Ayrıca, salamura yapılacak su kaynatılıp, soğutulduktan sonra kullanılması önemle önerilir. Zira, su da mevcut mikroorganizmalar öldürülmüş olur. Su sıcakken tuzu eritilerek soğutulursa tuzun da erimesi kolaylaşır.Suyun Aksi halde, istenmeyen zararlı mikroorganizmaların üremesine ve ürünün bozulmasına neden olur. Ayrıca salamuranın seviyesi ürünleri örtecek miktarda olmalı ve tüketilene kadar bu şekilde saklanmalıdır. Salamuraya mayalanmayı hızlandıracak küçük bir miktar sarımsak, yeşil erik, vb. sebze veya meyve de konabilir. Tüm işlemler bitince turşunun üst kısmı temiz bir ağırlıkla ( taş, bazı sebze sap ve yaprakları ( kerviz sapı vb ) ile örtülmeli, hava alması önlenmelidir. Turşu oluşumu beklenirken ;turşu kabı, güneş görmeyen serin bir yerde muhafaza edilmelidir. Turşu olduktan sonra uzun süre saklanacaksa zamanla üst kısmında oluşan beyaz renkli pesenkler temizlenmeli, üstü daima hava alması önlenmeye devam edilmelidir. ![]() |