Sayfa: 1
2
3
sonraki»
son»»
Gıda Kayıpları ve Atıklarının Azaltılması
2020-07-09 00:00:00
Dr. Hülya GÜNAY
Migros Ticaret A.Ş. Kalite ve Çevre Yönetim Direktörü
Gıda Güvenliği Derneği YK üyesi
Gıda Güvenliği Derneği´nin yaptığı araştırma ambalajlı gıdaların etiketindeki tarihleme uygulamaları ile gıda kayıpları arasında ilişki olabileceğini gösteriyor.
Gıda Katkı Maddeleri ve Risk İletişimi
2020-02-03 00:00:00
Prof. Dr. Bensu KARAHALİL1 ve Prof. Dr. Murat BAŞ2
1 Gazi Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Toksikoloji Anabilim Dalı, Ankara; 2 Acıbadem Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi, İstanbul
Daha konforlu, sağlıklı ve kaliteli bir yaşam sürdürebilmek için kimyasallar, vazgeçilmez özelliklerinden dolayı kullanılmaktadırlar. Ancak, son 60-70 yılda kimyasalların insan sağlığına ve çevreye zarar verdiklerinin, özellikle analitik ölçüm yöntemlerinin gelişmesiyle farkına vardık. Günlük yaşantımızda binlerce kimyasala maruz kaldığımızı bilmek bazı bireylerin kimyasallardan korkmasına yani kemo fobiye neden olmaktadır. Kemofobide kimyasalların zararlı, doğal maddelerin iyi ve zararsız olduğu düşünülmektedir.
Çiğ Sütün Doğrudan Halka Arzı: Sokak Sütçülüğünün Zaferi!
2016-08-27 00:00:00
Barbaros Özer
Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Süt Teknolojisi Bölümü
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı (GTHB), "Küçük Miktarlardaki Çiğ Sütün Doğrudan Arzına Dair Yönetmeliği" görüşe açmıştır. Taslak yönetmelik ilk bakışta kontrollü koşullar ve denetim altında üretilen çiğ sütün halka doğrudan satışını öngördüğünden kulağa hoş gelmektedir.
Gıda Güvenliği ve Proses Hijyen Kriterleri
2015-12-28 00:00:00
Mükerrem Kaya
Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi
Mikrobiyolojik kriterler, gıda kalitesi ve güvenliğinin değerlendirilmesinde kullanılan önemli parametrelerdir.Tüketici sağlığının korunması açısından bu kriterler büyük önem arz etmektedir. Bu kriterler, gıda güvenliği kriterleri ve proses hijyen kriterleri olmak üzere iki grup altında değerlendirilmekte ve yönetmelik/tebliğlerle yasal mevzuat haline getirilmektedir.
Hayvansal Gıdalarda Kalıntı ile ilgili Yasal Düzenlemeler
2015-11-03 00:00:00
Nurullah Özdemir
Namık Kemal Üniversitesi, Veteriner Fakültesi,Farmakoloji ve Toksikoloji Anabilim Dalı
Özet
Hayvan sağlığında kullanılan tıbbi ürünler için yasal arınma süreleri tespit edilmiştir. Bu sürelere uyulmadan tüketime sunulan hayvansal gıdalarda kalıntı sorunları oluşabilmektedir.
Türkiye'de Tarım İlacı Sorunu ve Bu Sorunun Kaynakları
2014-10-27 00:00:00
Nafiz Delen Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü E. Öğr. Üyesi
Giriş
Bitkileri hastalık, zararlı ve yabancı otlardan zararlanmasını önlemek amacıyla uygulanan bitki koruma önlemleri değişik yöntemleri içermektedir. Ancak pek çok ülkede olduğu gibi, Ülkemizde de bu yöntemler arasında en yoğun kullanılanı tarım ilaçlarının (pestisitlerin) yer aldığı kimyasal savaşımdır.
Gıda Güvenliğinde Hijyenik Mühendislik ve Tasarım
2014-03-07 00:00:00
Barbaros Özer
Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Süt Teknolojisi Bölümü
Onur Devres
Devres Danışmanlık Ltd.Şti.
Gıda güvenliğinde, üretimde karşılaşılan sorunlar kadar, gıda ile temas eden ve etmeyen yüzeylerin yarattıkları sorunlar da önem taşıyor. İnsan sağlığı açısından büyük riskler oluşturabilecek malzemelerin kullanımını engellemek için, hem gelişmiş ülkeler hem de gelişmekte olan ülkeler bu konuya önem gösteriyor.
Gıda Kaynaklı Salmonella İnfeksiyonları ve Son Durum
2013-01-23 00:00:00
Şireli, U.T1 İplikçioğlu Çil, G.1 Saner, S. 2
1Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi, Gıda Hijyeni ve Teknoloji ABD, Ankara
2 Kalite Sistem Laboratuarlar Grubu, İstanbul
Dünya genelinde alınan önlemler ve kontrol uygulamalarına rağmen gıda kaynaklı Salmonella infeksiyonları halk sağlığını tehdit etmeye devam etmektedir. Gıda kaynaklı infeksiyonlara neden olan etkenler arasında Salmonella ilk sıralardaki yerini korumakta, binlerce kişinin etkilendiği ve ölümlerle sonuçlanan salgınlara neden olmaktadır.
Yeni Gıda Mevzuatı
2012-04-18 00:00:00
Samim Saner
Gıda Güvenliği Derneği Başkanı
5996 Sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu'nun TBMM'de 11 Haziran 2010 tarihinde kabul edilmesi ile birlikte ülkemiz gıda mevzuatında yepyeni bir dönem başladı. AB Mevzuatı'na uyum sağlamayı temel hedef olarak alan bu Kanun, gıda ve yem sektörünü bire bir ilgilendiren Dörtlü Hijyen Paketi'nin yanı sıra, 12. Fasıl kapsamındaki birçok konuyu da kapsayacak şekilde düzenlenerek yayımlandı.
Geleneksel Ürünlerin Kontrol ve Sertifikasyonu
2012-04-17 00:00:00
Dr. Bediha Demirözü
Gıda Mühendisleri Odası II. Başkanı
Yöresel ürünler olarak da adlandırılan geleneksel ürünler, sınırları belirli bir coğrafik alanın, yani belli bir yörenin kültür gelenekleriyle bağlantılı olan ürünlerdir. Bu ürünler, 5996 sayılı Kanundan yetki alan Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği'nde yer aldığı şekli ile "geleneksel hammaddeler kullanılarak üretilen veya geleneksel bir bileşim ya da geleneksel bir üretim biçimi ile tanımlanan veya doğrudan geleneksel bir üretim biçimine dayanmamakla birlikte, böyle bir üretim tarzını yansıtan işlemlerden geçirilmiş olması nedeniyle aynı kategorideki benzer ürünlerden açıkça ayrılabilen ürünü" ifade eder.
Sayfa: 1
2
3
sonraki»
son»»
|