Kanser Belirtileri
ana sayfa bize ulaşın hakkımızda üyelik site haritası         English ENGLISH
danışma kurulu gıda güvenliği dergisi bilimsel görüş ve raporlar haberler etkinlikler & projeler şehir efsaneleri efsa videoları sıkça sorulan sorular yararlı linkler


Sıkça Sorulan Sorular
Süt, Yoğurt, Peynir

"Doğal süt kullanın, UHT süt, pastörize süt kullanmayın" deniliyor. Bu doğru mudur?

Bu kesinlikle yanlış bir bilgidir. Pastorize ve uzun ömürlü sütler maksimum hijyen koşullarında üretilen ve süt alımdan son ürüne kadar üretimin her aşamsında sürekli olarak analiz edilen ürünlerdir. Oysa sokak sütlerinin herhangi bir denetimi söz konusu değildir.

Ayrıca sokak sütçüsünden alınan sütler, zararlı mikroorganizmaların uzaklaştırılması amacıyla evlerde kontrolsüz bir şekilde uzun süre kaynatılmakta ve bu yüzden vitamin-mineral kayıpları daha fazla olmaktadır. Pastörize ve UHT sütler ise yüksek sıcaklığa kontrollü olarak kısa süreli mazruz bırakıldığı için kayıplar çok daha azdır.

 

yukarı...

1 yaşın altındaki bebeklere süt verilir mi?
Bu konuda çocuk sağlığı uzmanına danışılması gerekir. yukarı...

Ambalajlı yoğurtlar niçin daha geç bozuluyor?

Ambalajlı yoğurt üretiminde üretim süreci süt alım aşamasından itibaren kontrol altındadır ve titizlikle takip edilmektedir. İlaveten kaplara dolum aşamasında ultra hijyenik bir ortam sözkonusu olduğu için yoğurtlar evlerde sağlanamayacak hijyenik ortamlarda paketlenerek satışa sunulur. Böyle bir ortamda üretilerek satışa sunulan yoğurtlar uygun saklama koşullarında son kullanma tarihine kadar tazeliğini korur.

.

yukarı...

Çocuklara yönelik bazı sütlü ürünlerin çocukların sağlığına zarar verdiği yönünde özellikle internette yayınlanan bilgiler doğru mudur?

Bu iddialar tamamen asılsızdır ve karalama amaçlıdır. Aksine bu ürünler çocukların sağlıklı gelişimini desteklemesi amacıyla birçok araştırma ve kontrollerle geliştirilmekte ve çocukların gelişimleri için ihtiyaçları doğrultusunda kalsiyum ve D vitamini ile zenginleştirilerek sağlıklı kemik gelişimlerine destek olmaktadır.

yukarı...

Diyet sütlerin besin değeri daha mı azdır?
Hayır değildir. Diyet sütlerde yağ gibi besin öğelerinin miktarı azaltıldığı için daha düşük kalorilidir. yukarı...

Evde yapılan yoğurtlar neden daha çabuk ekşiyor?

Yoğurdun istenilen kıvam, lezzet ve besleyicilikte olması için,

  • mikroorganizmalardan arınmış süt kullanılması
  • taze maya kullanılması
  • mayalamanın uygun sıcaklıkta ve sürede yapılması gerekir.

Ev yapımı yoğurtlar bu koşullarda üretilemeyeceği için, ambalajlı yoğurtlara göre daha çabuk ekşirler

yukarı...

Hayvanların aldığı hormonlu yemler sütü etkiler mi?

Evet etkiler. Fakat Türkiye ve AB'de hormon kullanımı yasaktır. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Kalıntı İzleme Sistemi kapsamında düzenli olarak numuneler alıp analizler yaparak hayvan yemlerinde hormon kullanılmadığını doğrular.

yukarı...

Homojenizasyon işlemi neden uygulanır?

Homojenizasyon işlemi sütün içerisinde bulunan yağ parçacıklarını, raf ömrü süresince ambalaj üzerinde birikmemesi ve bu sayede tüketicilere standart tat ve yapıda ürünler sunabilmek amacıyla uygulanır. Ayrıca yağ parçacıkları daha da küçük parçacıklara bölündüğü için sindirimi daha kolaydır.

yukarı...

Homojenizasyon işlemi sütün yapısını bozar mı?
Hayır bozmaz. Homojenizasyon ile sütün yapısında ve besin değerinde olumsuz herhangi bir değişiklik meydana gelmez. Sadece sütün yapısındaki yağ parçacıkları çok küçük parçacıklara ayrılır. yukarı...

İnternette sütün insan sağlığına yararı olmadığına ilişkin yazılar var. Bunlar doğru mu?
Bu iddia kesinlikle doğru değildir. Kalsiyum emilimi en kolay sütten yapılır. Süt ile günlük kalsiyum ihtiyacının önemli bir kısmı karşılanabilir. Sütte ayrıca çeşitli proteinler, B2 ve B12 gibi çok önemli vitaminler vardır. yukarı...

Laktik asit insan sağlığına zararlı mıdır?
Hayır değildir, süt asiti olarak da bilinir. Her insanın vücudunda oluşan tabii bir organik bileşiktir. yukarı...

Pastörize ve uzun ömürlü sütler katkı maddesi içerir mi?
Hayır içermez. yukarı...

Pastörize ve uzun ömürlü sütler sağlıklı mıdır?
Pastörize ve uzun ömürlü sütler ısıl işleme (pastörizasyona) tabi tutuldukları ve tamamen kapalı üretim ortamlarında işlendikleri için son derece sağlıklıdır. yukarı...

Probiyotik sütler sağlığa zararlı mıdır?

Hayır değildir.

  • Probiyotikler faydalı bakterilerdir, doğal olarak vücudumuzda da bulunurlar.
  • Probiyotik bakteriler ile üretilen sütler, bağırsak geçişini hızlandırır ve kabızlık, şişkinlik, sancı gibi sindirim problemlerini hafifletirler.
  • Probiyotik bakteriler, bağırsak yüzeyine yerleşerek, hastalık yapan bakterilerin bağırsak yüzeyi ile temas etmelerini ve hastalık oluşturmalarını engellerler.
  • Probiyotik bakteriler, vücutta hastalıklara karşı daha güçlü bir savunma oluşumuna yardımcı olurlar.
yukarı...

Raflardaki süt ve yoğurtlarda mikroorganizmalar ürer mi? Ürünler nasıl taze kalır?

Süt ve yoğurt fabrikalarında ürünler tamamen hava ile temas etmeyen ultra hijyenik ortamlarda üretilmektedir. Havasız ortam, hava ve oksijen ile çoğalan mikroorganizmaların yaşamasına imkan vermemektedir. Saklama koşullarına uyulduğu takdirde raf ömrü boyunca ürünler tazeliğini korur

yukarı...

Sokak sütü ne kadar süre kaynatılmalıdır?

Kaynatma yöntemiyle sütün içindeki tüm bakteriler yok edilemediği için kesin bir süre vermek mümkün değildir. İlaveten kaynatma yöntemi sütün besin değerinin azalmasına da neden olmaktadır.

yukarı...

Süt ve yoğurdun ph değeri nedir?
Sütün ph değeri 5,5-6 arasıdır. Yoğurdun ph değeri ise daha düşüktür (4,5-5 arasında). yukarı...

Yoğurt yapımında katkı maddeleri kullanılıyor mu?

Hayır kullanılmaz. Türk Gıda Kodeksi'ne göre üretim izini verilerek sertifikalandırılmış ambalajlı yoğurtların üretiminde yalnızca süt ve maya kullanılır. Türk Gıda Kodeksi'ne göre yoğurt yapımında katkı maddesi kullanılması kesinlikle yasaktır.

yukarı...

caretta iletisimTAYBO.NET